واکنش استانداری سیستان و بلوچستان به وضعیت صف های نان در استان | سهمیه آرد خام روستاهای استان دو برابر شد | اتباع خارجی نمی توانند نان بخرند؟ – تاجر ونیز
واکنش استانداری سیستان و بلوچستان به وضعیت صف های نان در استان | سهمیه آرد خام روستاهای استان دو برابر شد | اتباع خارجی نمی توانند نان بخرند؟ – تاجر ونیز
تاجر ونیز- مرضیه ثمرهحسینی: سیستان و بلوچستان از استانهای محروم ایران است که گفته میشود مصرف نان در این استان بسیار بالاتر از برنج است. اخیرا برخی گزارشها حکایت از ایجاد صفهای طولانی خرید نان در سیستان و بلوچستان دارد که برخی تقصیر را به گردن اجرای طرح هوشمندسازی توزیع آرد یارانهای و خرید کارتی نان میاندازند و میگویند سهمیه آرد نانواییها به خصوص نانواییهای روستایی کاهش پیدا کرده و به تبع آن، مشکلات مردم برای خرید نان بیشتر شده است.
در این میان عنوان میشود مهاجران افغان که تعداد آنها در این استان کم هم نیست به دلیل نداشتن کارت بانکی نمیتوانند به راحتی نان بخرند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان در گفتوگو با تاجر ونیز با رد این صحبتها گفت: پیش از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد، مشخص نبود آرد یارانهای که بین نانوایان توزیع میشود، چه سرنوشتی پیدا میکند و چه میزان آن به نان تبدیل شده و به دست مردم میرسد؛ اما اجرای این طرح موجب شده مدیران استانی امکان رصد و نظارت بر چرخه تولید نان را پیدا کنند.
ما در ادامه در صحبت با مجتبی شجاعی، پیگیر وضعیت توزیع آرد در استان به خصوص در روستاهای سیستان و بلوچستان و مشکلات نانواییها و مردم و اتباع خارجی برای تهیه و خرید نان شدیم.
سهمیه آرد خام روستاهای سیستان افزایش یافت
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان در گفتوگو با تاجر ونیز در مورد وضعیت توزیع آرد در استان گفت: سهمیه آرد خام روستاهای این استان از تیرماه امسال به حدود دوبرابر افزایش یافته است. میانگین توزیع ماهانه آرد خام روستاهای استان سیستان و بلوچستان حدود ۵ هزار تن بود که با تدابیر اتخاذ شده در طرح هوشمندسازی توزیع آرد یارانهای، این عدد از تیرماه به حدود ۱۰ هزار تن افزایش یافته است.
مجتبی شجاعی افزود: این سهمیه در هر روستا در اختیار یک واحد توزیع قرار میگیرد؛ سرپرستان خانوار با مراجعه به واحد توزیع، میتوانند به ازای تعداد نفرات خانوار و با کشیدن کارت بانکی خود بر روی کارتخوان هوشمند اقدام به خرید آرد خام یارانهای کنند.
این مقام مسئول تصریح کرد: پیش از اجرای این طرح، مشخص نبود آرد یارانهای که بین نانوایان توزیع میشود، چه سرنوشتی پیدا میکند و چه میزان آن به نان تبدیل شده و به دست مردم میرسد؛ اما اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد موجب شده مدیران استانی امکان رصد و نظارت بر چرخه تولید نان را پیدا کنند.
اتباع خارجی مشکلی در تهیه نان ندارند
شجاعی در پاسخ به این سوال که برای خرید نان اتباع خارجی چه تمهیدی اندیشیده شده است، گفت: آن دسته از اتباع خارجی که به صورت قانونی وارد کشور شده باشند، از طریق کارت بانکی خود امکان خرید دارند؛ اتباعی هم که فاقد کارت بانکی هستند، معمولا از طریق کارت بانکی کارفرمای خود اقدام به خرید میکنند؛ درباره اتباعی هم که با پول نقد به نانوایی مراجعه میکنند، نانوا مکلف است پول نقد را دریافت و از طریق کارت بانکی خود که قبلا در سامانه ثبت شده، اقدام به ثبت تراکنش خرید کند.
وی تصریح کرد: مردم عادی نیز در صورتی که با پول نقد و بدون کارت بانکی به نانوایی مراجعه کنند، نانوا مکلف است پول نقد را دریافت کرده و از طریق کارت بانکی خود (کارت نانوا)، اقدام به ثبت تراکنش خرید نان برای مشتری کند.
سهمیه آرد متناسب با عملکرد نانوایان اختصاص مییابد
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان با اشاره به اجرای فاز دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و شناور شدن سهمیه آرد نانوایان گفت: با شناورسازی سهمیه آرد نانوایان، هر نانوایی به میزانی که در دوره قبل نان پخت کرده و به مردم فروخته باشد، بهعلاوه چند درصد بیشتر، میتواند برای دوره بعد آرد یارانهای دریافت کند. یعنی میزان دسترسی نانواییها به آرد یارانهای کاملا وابسته به عملکرد دوره قبل نانوایی است.
وی ادامه داد: از مجموع ۱۶۸۹ نانوایی این استان، ۵۳۵ نانوایی دسترسیشان به آرد یارانهای افزایش یافته، تعداد ۷۲۴ نانوایی بدون تغییر بوده و ۴۳۰ نانوایی به دلیل عدم عرضه کافی نان به مردم (متناسب با آردی که در اختیار داشتند) و ثبت تراکنشهای غیرواقعی بر روی کارتخوانهای هوشمند، با کاهش دسترسی به آرد یارانهای مواجه شدهاند.
وضعیت صف نانواییها طبیعی است
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه وضعیت صف در نانواییهای استان طبیعی است، گفت: با استفاده از داشبوردهای مدیریتی در سامانه هوشمندسازی توزیع آرد، مدیران استانی بهصورت لحظهای بر فرایند تامین آرد نانواییها و تولید نان نظارت دارند و چنانچه خلأ یا مسالهای وجود داشته باشد، بهصورت لحظهای قابلیت رصد دارد و برای حل آن، اقدامات لازم صورت میگیرد.
کسب و کارها و دانشگاهها حتما اطلاعات خود را در سامانه ثبت کنند
شجاعی در پاسخ به این سوال که آیا محدودیتی برای خرید نان با کارتهای بانکی تکراری وجود دارد، گفت: برای مصارف معمول مردم که از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است، هیچ محدودیتی اعمال نمیشود. حتی اگر این خرید با کارتهای تکراری باشد. اما اگر خرید با کارت تکراری به دفعات زیاد و خارج از عرف مصرفی مردم آن منطقه باشد طبیعتا با محدودیت مواجه میشود و از سوی سامانه به عنوان خرید مرسوم تلقی نمیشود. به عنوان مثال، اگر با یک کارت بانکی در یک روز ۵ مرتبه و هر مرتبه ۲۰ عدد نان سنگک خریداری شده باشد، این نمیتواند خرید معمول و مرسوم مردم باشد بلکه ممکن است مربوط به کسب و کارها مثلا رستوران باشد.
شجاعی ادامه داد: در کارتخوان های هوشمند، گزینه مربوط به خرید کسب و کارها بهصورت جداگانه تعبیه شده تا کسب و کارهایی مثل رستورانها یا حتی دانشگاهها و کارخانجات که نیاز به حجم زیاد نان دارند بتوانند در حجم بالا خرید نان انجام دهند. البته این کسب و کارها باید اطلاعات خود را یکبار در سامانه ثبت کنند و پس از ثبت، در هر بار مراجعه و خرید نان، میتوانند از طریق گزینه کسب و کارها که بر روی کارتخوانهای هوشمند تعبیه شده، اقدام به خرید نان مورد نیاز خود کنند.